BEDENİNİZİ TANIMAK

Egzersiz ve vücudunuz

Egzersiz yapmanın hem sağlığınıza hem de ağrılarınızı hafifletmeye nasıl katkıda bulunacağını öğrenin.

Egzersizin faydaları

Bazen aktif olmak ve egzersiz yapmak zor olabilir ancak hareket etmenizi sağlayan bu ekstra çaba gerçekten son derece faydalıdır. 18-65 yaş aralığındaki bir kişi için tavsiye edilen egzersiz miktarı haftada en az beş gün yarımşar saattir; ancak bu minimum kuraldır. Yapılan egzersizin sağlığınıza tam anlamıyla katkıda bulunması için, egzersiz süresi iki katına çıkarılmalıdır; ne kadar egzersiz yaparsanız, sizin için o kadar iyi olur.

Kardiyovasküler riski (kalp hastalığına yakalanma riski) azaltmak ve sağlığınıza faydası olması için, nabzınızı yükseltecek, daha hızlı nefes alacak ve terleyecek derecede hızlı hareket etmeniz gerekir (yani, orta derece egzersiz).

Egzersizin sağladığı faydalar hem bedensel hem de zihinsel sağlığınızı etkiler. Yapılan araştırmalar fiziksel aktivitenin özgüveni artırdığını, ruh halini iyileştirdiğini, uyku kalitesini ve enerjiyi yükseltip, stres ve depresyon riskini azalttığını göstermektedir. Yaptığınız egzersizler kemik ve kaslarınızı güçlendirmenizi ve bu da çalışma, alışveriş yapma veya çocuklarınızla / torunlarınızla oynama gibi günlük rutininizi rahatça gerçekleştirmenizi sağlayarak hem formda hem de sağlıklı kalmanıza katkıda bulunmaktadır.

Sendeleme ve düşmeler özellikle yaşlılarda ağrılı sakatlanmaların yaygın nedeni olmakla birlikte her hafta, tempolu yürüyüş gibi orta-yoğun hareketlerle birlikte yapılacak denge ve kas güçlendirme egzersizleri düşme riskinin azaltılmasını sağlar.

* WHO | Fiziksel aktivite. 2016. [ONLINE] İlgili bilgiye şu linkten erişebilirsiniz: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Erişim tarihi: 9 Mart 2022].

Sporun Ağrıya Faydaları

Bunları biliyor muydunuz?

Yetişkinler, haftada iki veya daha fazla gün kol ve ayak gibi majör kas gruplarını kullanarak kas güçlendirme egzersizleri yapmalıdır.*

Egzersiz ve eklem ağrıları

Güç ve esnekliği artırıp, eklem ağrılarını azalttığından ve yorgunlukla savaştığından egzersiz, son derece önemlidir. Ağrı riskini azaltmasının yanı sıra kilo vermeyi de sağlayan egzersizin eklem problemlerinin gelişme riskini anlamlı şekilde azalttığı kanıtlanmıştır. Eklem ağrısı duyarken egzersiz yapmak zor olabilir ancak orta derece bir egzersiz ağrınızı hafifletir ve sağlıklı kiloda kalmanızı sağlar.

Nereden başlamalıyım?

Yeni bir egzersize başlamadan önce, doktorunuz veya spor eğitmeninizle sizin için en uygun egzersiz ve hareket türlerinin neler olduğu hakkında konuşun. Bu sayede size en faydalı olacak egzersiz programını belirleyebilirsiniz.

Egzersiz Yapmayan Nüfus

Her insan ve durum farklıdır; bu nedenle yapılacak egzersizler kişisel ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmalıdır. Örneğin, bütün gün bilgisayar kullanıyor ve yanlış duruştan ötürü boyun ve sırt ağrısı çekiyorsanız, esneme hareketlerini günlük rutininizin parçası haline getirmelisiniz, çünkü sert kasların esnemesi ve gerilmesi hareket kabiliyeti kazandırır. Yürürken veya koşarken ağrı hissediyorsanız, ağrılı eklemlere iyi gelebilecek yüzme veya yogayı deneyebilirsiniz.

Hangisini seçerseniz seçin, biraz egzersiz yapmanın hiç yapmamaktan daha iyi olduğunu ve ne kadar zinde olursanız aynı derecede iyi hissedeceğinizi unutmayın.

* WHO | Fiziksel aktivite. 2016. [ONLINE] İlgili bilgiye şu linkten erişebilirsiniz: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Erişim tarihi: 9 Mart 2022].

Daha fazla bilgi edinin

Sırt ve Bel ağrısını hafifletebilecek hareketler

Bel ve Sırt ağrısını hafifletmenin en iyi yolu hareket etmektir. İşte size aktif kalmanızı sağlayacak birkaç ipucu!

Devamını oku

Ağrılar ve Tedaviler

Hissettiğiniz ağrı türüne göre nasıl tedavi edebileceğinizi öğrenin.

Devamını oku

Vücudunuzu tanıyın ve yaşınız ilerledikçe nasıl değiştiğini öğrenin

Vücudunuzun çalışma şeklini, yaşlandıkça yaşadığınız değişiklikleri ve yaşa bağlı ağrılarla nasıl başa çıkacağınızı öğrenin.

* GSK Global Ağrı İndeksi Araştırması 2014 Raporu. www.global-pain-index.com adresinden ulaşabilirsiniz. Son erişim tarihi: 20 Nisan 2016

Devamını oku
Ağrı ve Acı arasındaki fark Ağrı ve Acı arasındaki fark